Logotipo coaching altitude

L’ Endurance: una història extraordinària

Gràcies i Benvinguts de nou al nostre blog !

Us volem explicar una història extraordinària. Aquesta és la història de l’expedició liderada per Ernest Shackleton i amb una tripulació de 28 homes a bord del vaixell “Endurance” que tenia com objectiu travessar l’Antàrtida, aconseguir el Polo Sud i continuar fins a la Illa de Ross en l’extrem oposat del continent. El seu viatge va començar el 7 de desembre de 1914 i mai va arribar a la seva destinació. No obstant això, va constituir una de les més extraordinàries epopeies de la història del mar.

El vaixell “Endurance” va haver de navegar a través del gel, per una mica més d’un mes fins al 18 de gener de 1915, quan el vaixell es va trobar atrapat i envoltat pels blocs de gel de l’Antàrtida. Malgrat els esforços de la tripulació, el “Endurance” seguiria estant atrapat en el gel durant els propers nou mesos.

Els grans gels del bloc Antàrtic pressionaven constantment, amenaçant amb fer fallida el “Endurance” en estelles. Aquella amenaça va forçar a la tripulació a abandonar el vaixell a l’octubre de 1915. Des de llavors i í d’ara endavant haurien de viure sobre el gel. Un mes més tard, el vaixell es va enfonsar, deixant a la tripulació amb només algunes carpes i tres vaixells petits, sobre un bloc de gel que anava a la deriva. Els homes van sobreviure durant els següents sis mesos, matant foques, pingüins i fins i tot utilitzant els seus propis gossos de trineu com a aliment.

A l’abril de 1916, els 28 homes van descobrir una illa en l’horitzó. El bloc de gel es va trencar prou per permetre’ls a ells provar per moments les aigües més fredes de la terra. Set dies més tard van arribar a la deshabitada i inhòspita Illa de l’Elefant.

Lluny de rutes marítimes regulars, Shackleton, un home essencialment honest , sabia que les possibilitats d’un rescat des d’on ells es trobaven eren inexistents. Podien estar en terra ferma, però estaven lluny de la seguretat i més lluny encara de casa. Tenien poques opcions: si anaven a ser rescatats, seria a causa de les seves pròpies accions. El 24 d’abril Shackleton va salpar, amb una tripulació de cinc homes, a la poblada illa de Geòrgia del Sud, a 800 milles de distància. En cas de tenir èxit, tornarien pels altres 23 homes.

El feble però valent grup va navegar 17 dies, lluitant contra les tempestes d’alta mar i les aigües congelades, i ho van aconseguir. Havien arribat a la illa de Geòrgia del Sud, però les horribles condicions meteorològiques i la seva salut els va obligar a desembarcar en el costat deshabitat de la illa.

Si anaven a sobreviure, els homes haurien de trobar la força per actuar una vegada més. Així, Shackleton i dos dels seus tripulants, van avançar a peu per tota l’illa. En 36 hores, van recórrer 22 milles pel glacial Timó, a mil peus d’alta muntanya, per arribar al port de Stromness el 20 de maig de 1916.

Encara tindrien que esperar un altres tres mesos per que els seus intents de rescat dels seus tripulants abandonats a la Illa Elefant fossin un èxit. Va ser el 30 d’agost de 1916, gairebé dos anys després que havien partit inicialment, Shackleton va rescatar a la seva tripulació restant. Curiosament, els 28 homes van sobreviure a l’odissea.

Mirant cap a enrere, sembla una odissea impossible, amb una tragèdia i un obstacle darrere l’altre. I encara així, els homes del “Endurance”, ho van superar i van sobreviure. Ernest Shackleton representa un model de lideratge a seguir com algú que, en circumstàncies extremes, va mantenir unit al seu equip en una història de supervivència «increïble».

Quan t’enfrontis a un obstacle que sembla impossible de superar, recorda la història del “Endurance” i esforça’t en avançar. L’èxit no s’aconsegueix prenent sempre el camí més fàcil (o el que vas planejar prendre), sinó mitjançant la presa d’accions coherents i persistents fins a assolir el que és important per a tu. Si tens un «Què», trobaràs el «Com».

Rosa Marrugat
Joan Carles Oliver
Equip de Coaching-Altitude

~~~~~

«L ‘important no és fer coses extraordinàries, sinó fer les coses ordinàries de forma extraordinària»

Scroll al inicio