Logotipo coaching altitude

Valors i carbasses: que tenen en comú?

Gràcies i Benvinguts de nou al nostre blog !

Valors i carbasses: que tenen en comú?

Pensareu que és una comparació un mica estranya i rebuscada però aprofitem que durant aquesta època de l’any es parla tant d’aquesta verdura dolça, plena de minerals i vitamines i una manera diferent d’introduir els valors, ja que hi ha una íntima relació entre els valors i la manera de viure i com ens alimentem.

Valorem persones, idees, activitats o objectes, segons el significat que tenen per a la nostra vida i depèn del que cada persona assumeix i escolleix com els seus valors.

En les organitzacions, els valors permeten que els seus equips interactuïn de manera harmònica. Influeixen en la seva formació i desenvolupament com a persones, i faciliten aconseguir objectius que no serien possibles de manera individual.

Per al benestar d’una comunitat (em refereixo a la parella, la família, el treball, les classes, els veïns, la ciutat, el país i a qualsevol altra instància de relació amb altres persones) és necessari que existeixin normes compartides que orientin, com ho fa un far, el comportament dels seus integrants. En cas contrari, la comunitat no aconsegueix funcionar de manera satisfactòria per a la majoria. Si no compartim valors no ens sentirem bé, ni funcionarem de manera adequada en aquesta comunitat. Tampoc ens produirà satisfacció ser part d’ella.

Els valors compartits ens ajuden en la família, l’escola, el treball i en la societat en general per a un millor funcionament, aconseguint una coherència entre el que es diu i el que es fa, orientant permanentment la seva forma de relacionar-se en termes pràctics.

Per exemple, resulta difícil promoure el valor “respecte” si hi ha mestres, professors, caps, mares o pares que enfront de situacions complexes defensen les seves decisions argumentant: “Aquí es fa el que jo dic” o “Les coses són així perquè sí”.

Per a la cultura organitzacional d’una empresa els valors són la base de les actituds, motivacions i expectatives dels seus equips. Els valors són la columna vertebral dels seus comportaments.

Si els valors no tenen significats comuns per a tots els equips, el treball diari es fa més difícil i pesat. L’ambient laboral es torna tibant, la gent treballa amb la sensació de que no tots remen en la mateixa direcció i entre els costos que hi han,  els clients paguen les conseqüències.

Com a pilars d’una empresa, els valors no només necessiten ser definits. L’empresa ha d’alimentar-los, promoure’ls i divulgar-los constantment. Només així els seus equips tindran millor oportunitat de comprendre els seus significats i posar-los en pràctica en la feina del dia a dia.

I per acabar, ara sí contestarem breument a la pregunta plantejada: Que és el que tenen en comú les carbasses i els valors?

Entre d’altres beneficis, les carbasses, conjuntament amb el calci, mantenen l’equilibri de la formació d’uns ossos forts, els pilars de la nostra constitució. Les carbasses són fonamentals en la nostra alimentació diària. Al igual que els valors són la columna vertebral dels nostres comportaments.

Et desitgem una Molt Bona Castanyada! A gaudir de moltes castanyes, panellets, moniatos, fruita confitada i moltes carbasses a la vora del foc!

Rosa Marrugat
Joan Carles Oliver
Equip de Coaching-Altitude

* * * * * * * * * *

Temes relacionats:

Idees per regalar amb valor per aquests moments especials aquí

Formació en obert sobre VALORS aquí

Solucions a mida per a empreses aquí

Scroll al inicio